Wat is vermogensbeheer?

Deel dit artikel
Vermogensbeheer

Vermogensbeheer is in afgelopen jaren steeds goedkoper en toegankelijker geworden. Vrijwel iedereen kan tegenwoordig bij een vermogensbeheerder terecht. Maar wat is vermogensbeheer en wanneer is een vermogensbeheerder interessant? In dit artikel beantwoorden we alle vragen van beginnende beleggers over vermogensbeheer en geven we u tips hoe u de beste vermogensbeheerder vindt. Inhoudsopgave: 

Wat is een vermogensbeheerder?

Voor wie is vermogensbeheer interessant?

Wat doet een vermogensbeheerder?

Waarom vermogensbeheer? 

Wat kunt u verwachten aan rendementen bij vermogensbeheer?

Vormen van vermogensbeheer

Waarom is onafhankelijk vermogensbeheer belangrijk?

Beginnen met vermogensbeheerWat is vermogensbeheer?

Wat is vermogensbeheer? Vermogensbeheer betekent dat u uw geld laat beheren en beleggen door een specialistische vermogensbeheerder of een bank. De vermogensbeheerder stelt een beleggingsportefeuille voor u samen en mag namens u kopen en verkopen. Zo helpt de vermogensbeheerder u om uw doel te bereiken als u hiervoor zelf onvoldoende kennis of tijd hebt. 


Bij online vermogensbeheer verloopt het gehele traject online. In sommige gevallen bepaalt u zelfs helemaal zelfstandig uw risico. Het voordeel van online vermogensbeheer is dat u daar ook voor lage bedragen terecht kunt.


Bij individueel vermogensbeheer spreekt u samen af wat uw doel is, de risico’s die u wel en niet acceptabel vindt en de kosten die u betaalt. Afhankelijk van o.a. uw wensen, uw doel en risicobereidheid, wordt vervolgens een bijbehorend risicoprofiel geselecteerd. Periodiek toetst een goede vermogensbeheerder of u op koers ligt om uw beleggingsdoel te behalen en waar er bijgestuurd moet worden. 


Een vermogensbeheerder wordt ook wel asset manager of investment manager genoemd. In de meeste gevallen is er sprake van discretionair beheer. Bij discretionair vermogensbeheer mag de beheerder namens u handelen via een van tevoren vastgesteld mandaat. Er hoeft niet voor elke transactie toestemming van de klant te worden gevraagd. Wel wordt de klant op de hoogte gehouden via de online rekening en periodieke rapportages.

 


Voor wie is vermogensbeheer interessant?

Bent u niet zo thuis in de financiële wereld? Vermogensbeheer is interessant voor particuliere beleggers die geen tijd, kennis of interesse hebben om dit zelf te doen. Vermogensbeheer is mogelijk voor ieder inlegbedrag. Wel hebben beleggers met grotere vermogens (100.000 euro of meer) de mogelijkheid tot individueel vermogensbeheer, hierbij kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met een eigen adviseur.Wat doet een vermogensbeheerder?

Een vermogensbeheerder

•       inventariseert uw doelstellingen

•       adviseert hoeveel risico u kunt nemen

bepaalt de beleggingsstrategie waarmee u uw doel kunt bereiken

opent op naam een beleggingsrekening bij een externe partij 

kiest de beleggingen binnen uw beleggingsportefeuille

speelt eventueel in op veranderingen in de financiële markten

toetst periodiek de actualiteit van uw beleggingsprofiel en -doel

herstelt regelmatig de verdeling binnen uw beleggingsportefeuille

verzorgt de koop- en verkooptransacties binnen uw beleggingsportefeuilleWaarom vermogensbeheer?

Door de lage rente op de bankrekening willen veel mensen meer uit hun spaargeld halen. Beleggen is dan een vaak gekozen alternatief, alleen kan beleggen vrij complex zijn. Het grote voordeel van vermogensbeheer is dat het een laagdrempelige oplossing voor dit probleem is. Door de komst van online vermogensbeheer is beleggen steeds goedkoper geworden en zijn er geen grote vermogens meer nodig. Zo kan u het beleggen uitbesteden en meer rendement op uw spaargeld maken. Ook als u geen tijd of een groot vermogen heeft. 


Voordelen van vermogensbeheer:

-voor iedereen toegankelijk

-weinig kennis van beleggen nodig

-weinig tijd nodig


Nadelen van vermogensbeheer:

-u heeft meestal niet direct invloed in waarin belegd wordt. 

-de kosten kunnen hoger zijn dan bij zelf beleggen

-vermogensbeheerders zijn niet altijd transparant over de risico’s en indirecte kosten


Uiteraard kunt u deze nadelen grotendeels elimineren door een goede vergelijking te maken. Wat kunt u verwachten aan rendementen bij vermogensbeheer?

Als u gaat beleggen bij een vermogensbeheerder wordt er een risicoprofiel gekozen. Uw rendement hangt af van het gekozen risicoprofiel. Deze profielen variëren van zeer defensief (weinig risico) tot zeer offensief (veel risico). U kunt de rendementen en risico’s per vermogensbeheerder opvragen in onze vergelijking.


In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar geven wel een goed beeld van het risico en rendement waar u rekening mee moet houden. Bekijk het rendement en risico daarom altijd over een lange termijn. U ziet dan ook de risico’s van beleggen in de slechte jaren. Dit geeft een inschatting van de verwachte rendementen. Ten slotte moet u ook scherp zijn op de kosten van vermogensbeheer. De waarde van uw belegging kan fluctueren, maar kosten betaalt u altijd!


Wat doet een vermogensbeheerder?


Bron: ProNL index van Finner. Dit betreft het gemiddelde rendement van alle transparante vermogensbeheerders in Nederland voor een neutraal risicoprofiel (ongeveer 50% aandelen en 50% obligaties) ná aftrek van kosten.Vormen van vermogensbeheer

Er zijn verschillende vormen van vermogensbeheer. Uw inlegbedrag en uw wensen bepalen welke vorm het beste past. 


Mixfondsen (vanaf 1 euro): dit zijn kant-en-klare fondsen waarmee u in één keer een gespreide portefeuille met aandelen en obligaties aankoopt. Er is sprake van collectief vermogensbeheer waarbij het belegd vermogen van klanten gebundeld wordt. Wel bent u zelf verantwoordelijk voor welk mixfonds u kiest en u bepaalt zelf hoeveel risico u wilt lopen.


Online vermogensbeheerders (vanaf 1 euro): Een online vermogensbeheerder lijkt op een mixfonds. Het verschil is dat een online beheerder een zorgplicht heeft om u te adviseren over het risicoprofiel. Via een online vragenlijst wordt uw situatie geïnventariseerd en wordt u ingedeeld in een bepaald risicoprofiel. Dit wordt jaarlijks geëvalueerd. 


Individueel vermogensbeheer (vanaf 100.000 euro): Bij deze vorm van vermogensbeheer krijgt u meer service dan bij online vermogensbeheer. U heeft namelijk een eigen adviseur voor u klaar staan. Soms zijn er ook mogelijkheden voor maatwerk; de samenstelling van uw portefeuille en het beheer van uw vermogen is dan in overleg. Binnen deze categorie van vermogensbeheer vindt u veel zelfstandige vermogensbeheerders en kleinere financiële instellingen die echt onafhankelijk vermogensbeheer aanbieden. 


Private banking (vanaf 500.000 euro). Bij private banks krijgt u naast individueel vermogensbeheer ook extra diensten aangeboden. Een private bank kan u helpen met een brede financiële dienstverlening, waaronder financiële planning, fiscaliteiten, onroerende zaken, erven en schenken. Private bankers kunnen de hele financiële situatie overzien en ook over niet-beleggingsgerelateerde vraagstukken adviserenWaarom is onafhankelijk vermogensbeheer belangrijk?

Vermogensbeheerders hebben niet altijd een onafhankelijk beleggingsbeleid. Soms wordt er gebruik gemaakt van eigen fondsen. Dit gebeurt vooral bij banken, maar het komt ook voor bij zelfstandige vermogensbeheerders. Mogelijk is het gebruik maken van eigen fondsen een extra verdienmodel voor de partij. Het is daarom extra belangrijk om van tevoren goed inzicht te krijgen in de lopende kosten van deze fondsen. Bovendien kan het gebruik maken van eigen fondsen een beperkende werking hebben op de mogelijkheden binnen het beleggingsbeleid. U doet er daarom goed aan om na te vragen waarom de vermogensbeheerder voor een dergelijke invulling kiest en in hoeverre dit in uw belang is. 


Overigens hoeft het gebruik maken van eigen producten niet altijd een nadeel te zijn. Sommige vermogensbeheerders brengen het deel wat in eigen fondsen belegd is in mindering op de beheervergoeding, of verdienen juist alleen aan de eigen fondsen en hebben geen andere inkomstenbronnen. In onze vergelijking zijn dus ook vermogensbeheerders te vinden die in eigen producten beleggen en tóch een goede beoordeling scoren. Beginnen met vermogensbeheer

Wilt u beginnen met beleggen uw spaargeld laten groeien? Voordat u uw geld laat beleggen heeft u een goed beleggingsplan en een lange termijn nodig. Dit is cruciaal voor een evenwichtige groei van uw vermogen. Met onze ebooks helpen we u op weg om een plan te maken en een goede afweging te maken tussen sparen of beleggen. 


Vergelijken kan lastig zijn. Er zijn meer dan 100 Nederlandse vermogensbeheerders. Bovendien zijn niet alle beheerders even transparant over de totale kosten of risico’s. Welke vermogensbeheerders zijn degelijk en betrouwbaar? Wie bieden onafhankelijk vermogensbeheer en beleggen in individuele aandelen en obligaties in plaats van eigen beleggingsfondsen? Welke partijen bieden actief vermogensbeheer gericht op duurzaam beleggen? 


Via onze vergelijking kiest u de beste vermogensbeheerder om te laten beleggen.


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement