Wat is een broker?

Deel dit artikel
wat is een broker

Wat is een broker? Hoe kunt u een broker kiezen? De brokermarkt in Nederland verandert continu. Welke online brokers zijn er in Nederland en wat hebben hedendaagse brokers u te bieden? In dit artikel beantwoorden we deze vragen aan de hand van het actuele brokeraanbod in Nederland. Wat is een broker?

Een broker is een financiële instelling waar beleggers zelf in financiële producten kunnen handelen. Via het handelsplatform van de broker kunt u zelf online beleggen. Als particuliere belegger heeft u een broker nodig om producten als aandelen, fondsen of opties te kopen en verkopen. De broker is de connectie tussen u en de beurs en handelt dus niet voor eigen rekening. Wanneer u belegt bij een broker bent u zelf verantwoordelijk voor de transacties. Broker betekenis 

Een broker is een Engelse term voor beurshandelaar of effectenmakelaar; een tussenpersoon die de handel faciliteert. De broker maakt handelen in beleggingsproducten mogelijk. Brokers tonen een overzicht van de beschikbare effecten en bijbehorende prijzen. Zij voeren namens de belegger de gewenste transacties uit. Dit geldt voor het hedendaagse beleggen nog steeds, alleen verloopt alles geautomatiseerd via een online platform. wat-is-een-brokerHoe ziet de Nederlandse brokermarkt eruit? 

Het aanbod van brokers in Nederland is in verschillende categorieën in te delen. Veel brokers bieden een heel breed productaanbod en sommige zijn weer gespecialiseerd in bepaalde producten. Hieronder zetten we de Nederlandse brokers uiteen. Aandelenbrokers / Allround brokers

De brokers in deze categorie hebben een heel breed productaanbod. Aandelen zijn de kern van het productaanbod. Bij deze categorie brokers kunt u ook handelen in obligaties, beleggingsfondsen, indextrackers (ETF’s), opties en hefboomproducten. Bij de brokerdienstverleningen van deze partijen kiest u zelf waar u in belegt. U stelt zelf een portefeuille samen. U kunt hierbij gebruik maken van tools op het handelsplatform, zoals fundamentele en technische analyse. 


Voorbeelden zijn Degiro, Lynx en Binck (onderdeel van Saxo Bank). Veel beleggers zullen bij het woord ‘broker’ met name aan deze partijen denken. Ook grootbanken als ABN AMRO, ING en Rabobank worden hierin steeds concurrerender. Partijen kunnen onderling nog wel flink verschillen in hun kosten, voorwaarden en mogelijkheden van het handelsplatform. Fondsenplatformen 

Bij deze ‘brokers’ kunt u zelf beleggen in een beleggingsfonds of indextracker. Dit is een combinatie van zelf beleggen en vermogensbeheer. U kiest zelf de fondsen of indextrackers om in te beleggen, meestal voor de lange termijn. Het is net als bij andere brokers een execution only dienstverlening. U krijgt daarom geen advies over de te nemen risico’s. Ook hier geldt dat u zelf uw portefeuille samenstelt. De fondsen of indextrackers die u kiest worden wel voor u beheerd. 


Voor beleggen in actief beheerde beleggingsfondsen kunt u terecht bij partijen als Robeco Plus en Fitvermogen (onderdeel van Nationale Nederlanden). Deze partijen bieden ook een totaaloplossing aan in de vorm van een mixfonds. U kiest dan zelf een risicoprofiel en de partij doet verder het beheer van het fonds. De lijn tussen brokers (zelf beleggen) en vermogensbeheerders (laten beleggen) is daarmee soms erg dun. Ten slotte kunt u voor fondsbeleggen ook terecht bij bovengenoemde allround brokers. Daar is het fondsaanbod meestal een stuk groter.


Met name indexfondsen zijn geschikt voor lange termijn beleggen. Voor beleggen in passief beheerde indextrackers kunt u naast de allround brokers terecht bij een paar andere partijen. Denk hierbij aan Brand New Day, Robein en Meesman. De indexfondsen die hier worden aangeboden zijn wel duurder dan bij allround brokers en banken, zo bleek uit ons onderzoek in samenwerking met de Consumentenbond. CFD Brokers

Er is ook een categorie brokers die CFD trading aanbieden. Deze brokers richten zich op actieve beleggers die transacties doen voor de korte termijn. CFD’s zijn complexe producten met een hoog risico. Met een CFD koopt u niet het onderliggende aandeel. Een Contract For Difference is een contract tussen twee partijen met een hefboom. Het risico op verlies is hier erg groot: ongeveer 80% van de beleggers lijdt verlies met handel in CFD’s. Meer hierover leest u in ons artikel: de gevaren van CFD’s op een rij. Finner is van mening dat beleggen in CFD’s niet geschikt is voor particuliere beleggers. Hetzelfde geldt voor beleggen in bitcoins of andere cryptomunten. 


Voorbeelden van CFD brokers zijn IG Markets en Plus500.Hoe verdient een broker inkomsten?

Traditioneel verdient de broker aan de transacties die u doet. Meestal in combinatie met een vaste vergoeding die u betaalt voor het aanhouden van de brokerrekening. Echter verschuiven verdienmodellen van brokers steeds meer naar de achterkant. Zo zijn er brokers die heel goedkoop beleggen of zelfs gratis beleggen aanbieden. Hier kunnen hoge verborgen kosten zijn. In plaats van een vast bedrag per transactie, betaalt u daar mogelijk indirecte kosten die verwerkt zitten in de spreads of in hogere fondskosten. Het is daarom de moeite waard om u te verdiepen in het verdienmodel van de broker voordat u ergens aan de slag gaat. Uiteraard hebben wij dit werk al voor u gedaan. U vindt alle brokers in onze brokervergelijking. Broker of vermogensbeheerder?

Voor veel beleggers zijn de termen “broker” en “vermogensbeheerder” niet duidelijk. Wij spreken regelmatig startende beleggers die een broker zoeken, maar eigenlijk hun vermogen willen laten beleggen. In dat geval sluit een vermogensbeheerder beter aan. U kunt uw vermogen daar laten beleggen en geeft het aandelen kopen en verkopen dan uit handen. Voor beginnende beleggers is vermogensbeheer het meest laagdrempelig. Tegenwoordig kunt u ook voor hele lage bedragen een online rekening openen. Twijfelt u over welke partij bij u past? Wij helpen u graag. Ook interessant: 

Broker kiezen? Brokers vergelijken kan hier

Beginnen met beleggen

Kosten besparen door zelf beleggen? 

Of download ons gratis ebook: Sparen of Beleggen?


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement