Aandelen kopen - 5 tips om slim te beginnen

Deel dit artikel
aandelen kopen

U wilt beginnen met beleggen in aandelen. Als u succesvol bent kunt u profiteren van dividend en de koerswinst. Maar hoe gaat u aan de slag? Bij het beleggen in aandelen loopt u tegen tal van vragen aan. Gelukkig wordt aandelen kopen voor beginnende beleggers steeds makkelijker. Met onderstaande 5 tips helpen we u op weg en kunt u direct beginnen. In dit artikel: 

Tip 1: Kies de vorm van beleggen die bij u past

Tip 2: Maak eerst een beleggingsplan

Tip 3: Vergaar kennis

Tip 4: Weet welke producten u koopt

Tip 5: Spreid uw risico

 


Tip 1: Aandelen kopen of een andere vorm van beleggen?

Heroverweeg eerst of handel in aandelen de beste optie voor u is. Er zijn namelijk veel simpelere alternatieven om een beleggingsportefeuille op te bouwen. Aandelen kopen is slechts één vorm van beleggen. Het vereist meer tijd en kennis en is meer foutgevoelig. U kunt ook kiezen voor ETF’s, beleggingsfondsen, mixfondsen of vermogensbeheer. Welke vorm van beleggen past bij u? Voor beginnende beleggers is vermogensbeheer het meest laagdrempelig. U kunt uw vermogen daar laten beleggen en geeft het aandelen kopen en verkopen dan uit handen. Beleggen voor beginners is daarmee niet moeilijk meer. U kunt ook spreiden over meerdere strategieën of dienstverleningen. Bijvoorbeeld voor een deel zelf aandelen kopen en een deel uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Een andere mogelijkheid is om naast uw zelf gekozen aandelen ook breed gespreide indextrackers of fondsen aan te kopen. U bent daarmee minder afhankelijk van de winst of verlies van uw eigen strategie. 


Aandelen kopen kan alsnog leuk en winstgevend zijn. Wilt u zelf de aandelen kiezen en kopen, lees de volgende tips dan extra goed. Tip 2: Maak eerst een beleggingsplan

aandelen-kopen-beleggingsplanDe meeste mensen die zelf aandelen kopen én verkopen doen dat omdat ze het leuk vinden. Dit is namelijk een belangrijke factor in de keuze voor zelf beleggen of laten beleggen. Maar juist bij deze beleggers ligt het gevaar op de loer dat er een goed beleggingsplan voor de lange termijn mist. Veel mensen starten met beleggen om meer rendement te halen dan de spaarrente, maar gaan vervolgens zonder doel en zonder duidelijke lange termijn beleggen. Dat is een slecht plan! Uw plan zou minimaal moeten voldoen aan de volgende zaken:

U heeft een concrete beleggingsdoelstelling. 

U belegt voor de langere termijn.

U heeft uw (periodieke) inleg bepaald.

Het beschikbare bedrag hoeft de komende jaren niet aangesproken te worden. 

U heeft voldoende financiële buffer voor onvoorziene uitgaven.

U heeft bepaald wanneer of waarom u weer gaat verkopen. Om te verdienen met aandelen wilt u natuurlijk voor een hogere prijs verkopen dan dat u kocht. Maar in de praktijk roept het timen van het juiste koop of verkoopmoment veel vragen op bij beleggers. Met het bepalen van uw beleggingsplan kunt u vaststellen wat voor u redenen zouden zijn voor het kopen én verkopen van aandelen.Beleggen brengt risico’s met zich mee. Heeft u een bedrag alleen voor de korte termijn beschikbaar, dan is de spaarrekening een betere optie. Of kijk in dat geval op zijn minst heel kritisch naar het te beleggen bedrag. Heeft u nog geen beleggingsplan? Met de 5 stappen uit dit ebook maakt u eenvoudig zelf een succesvol beleggingsplan.Tip 3: Vergaar kennis over aandelen kopen

Voordat u aandelen gaat kopen is basiskennis noodzakelijk. Wat is een aandeel precies? Hoe bepaalt u de waarde van het aandeel?   Bij veel online brokers kunt u gebruik maken van fundamentele analyse. Hiermee kunt u bijvoorbeeld de waarde van een aandeel bepalen. En d.m.v. de aangeboden technische analyse kunt u grafieken interpreteren, bijvoorbeeld om uw koop- of verkoopmoment te bepalen. Als u hiermee niet bekend bent komt er in één keer heel veel informatie op u af. Hoe gebruikt u deze analyses? 


Hieronder een paar suggesties waar u kennis kunt opdoen: • Het boek "The Intelligent Investor" van Benjamin Graham. Volgens Warren Buffet, de meest succesvolle belegger ooit, is dit hêt boek dat u gelezen moet hebben om te kunnen beleggen. Het boek leert dat uw karakter en houding bepalend zijn voor het geld dat u verdient, vooral uw gedrag bij fluctuaties van de aandelenmarkt kan ervoor zorgen dat u veel geld verdient of juist verliest. 

• Het boek "Common Stocks and Uncommon Profits" van Philip Fisher. Morningstar noemt hem een van de beste investeerders ooit. Fisher beschrijft onder andere een 15 punten model hoe u de potentie van een aandeel kan beoordelen. 

• Met het boek “Beleggen voor dummy’s” kunt u snel basiskennis vergaren over beleggen. 

• In Nederland is IEX.nl de bekendste website voor financieel nieuws en achtergrond- en koersinformatie van aandelen. U vindt hier meer informatie over voornamelijk Nederlandse aandelen. 

• Ten slotte is een cursus beleggen ook een mogelijkheid

 


Tip 4: Weet welke producten u koopt

welke aandelen kopenBeleg in producten en bedrijven die u begrijpt. Een wijze les van Warren Buffet is; “after you think, then think again”. Hij stelt dat wanneer het hem niet lukt om op een stuk papier verschillende redenen op te schrijven om het aandeel te kopen, hij het aandeel niet koopt.Hetzelfde geldt voor de keuze van het type product. Bij een broker waar u aandelen koopt, heeft u vaak ook de mogelijkheid om te beleggen in opties, turbo’s, CFD’s of futures. Deze producten kunt u gebruiken om uw potentieel rendement te verhogen of om short te gaan. Maar laat u niet te snel in verleiding brengen. Deze producten brengen ook weer extra risico’s met zich mee. Beleg alleen in producten die u volledig begrijpt en waarvoor u goede redenen kunt bedenken. 


 

Tip 5: Spreid uw risico

Wij zien het in de praktijk vaak gebeuren; beleggers die stellen dat ze niet te veel risico willen lopen, maar ondertussen beleggen in slechts één of enkele aandelen van bedrijven. Zelfs als het gaat om een stabiele oliemaatschappij of grote bank spreken we in dit geval nog steeds van een enorm offensieve of speculatieve beleggingsportefeuille. Ter vergelijking: professionele vermogensbeheerders stellen een veel breder gespreide portefeuille samen. Zo is er bij een gemiddeld risicoprofiel doorgaans sprake van 50% aandelen en 50% obligaties. En de portefeuille is dan ook nog wereldwijd gespreid over onderliggend minimaal tientallen, maar doorgaans honderden bedrijven. Sommige bedrijven keren een mooi en stabiel dividend uit; een deel van de winst wat naar de aandeelhouders gaat. Door het dividend uit te keren naar uw tegenrekening kunt u een inkomstenstroom genereren. Maar vergeet niet dat er ook bij deze aandelen alsnog sprake kan zijn van een dalende koers. U loopt altijd koersrisico. Door te spreiden kunt u dit risico verlagen. Open een rekening bij de beste online broker

Wanneer u klaar bent om aandelen te kopen wilt u een goede broker hebben, maar hoe kunt u brokers vergelijken? De beste broker is onder andere afhankelijk van uw specifieke wensen, het aantal transacties dat u plaatst en de beurzen waarop u handelt. Er zijn veel financiële instellingen waar u terecht kunt voor beleggen. Maar het aanbod van partijen waar u zelf kunt beleggen in echte individuele aandelen op de beurs is een stuk beperkter. Vergelijk hier brokers en u kunt direct beginnen met aandelen kopen. 
Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement