Veilig beleggen | 9 tips om te beleggen zonder risico

Deel dit artikel
veilig beleggen

U wilt meer rendement uit uw geld of vermogen halen. Beleggen lijkt een goede optie, maar u houdt niet van (grote) risico’s. Het liefste wilt u veilig uw geld beleggen. Bestaat er überhaupt zoiets? En kunt u veilig beleggen met hoog rendement? En kunt u beleggen zonder risico? In dit artikel geven wij u 9 tips om zo veilig mogelijk te beleggen.      Bestaat er zoiets als veilig beleggen?       

Veilig betekent zonder gevaar. Is het mogelijk geld veilig te beleggen? Bij beleggingsproducten zit altijd een disclaimer, dat betekent dat er altijd risico’s bij beleggen zijn. Sterker nog, er is een directe relatie tussen rendement en risico: hoe hoger het verwachte rendement, des te hoger het risico. Hoe mooi iemand beleggen ook voorstelt, het is cruciaal dat u de risico’s begrijpt. Veilig beleggen betekent risico’s herkennen en minimaliseren. Alleen zo voorkomt u grote verliezen.


Welke tips en waarschuwingen kunt u in dit artikel verwachten?

1. Controleer de partij waarbij u wilt beleggen     

2. Mijd beleggingen met ‘gegarandeerde’ hoge rendementen

3. Pas op met fraaie rendementen uit het verleden

4. Gespreid beleggen vermindert het risico

5. Vermogen spreiden over meerdere vermogensbeheerders

6. Zijn ‘veilige havens’ echt veilig?

7. Veilig beleggen begint met een plan

8. Beheers uw emoties en gebruik uw verstand

9. Kies een beleggingsvorm die bij u past

10. Maak tijd voor een goede vergelijking1. Controleer de partij waarbij u wilt beleggen

Elk jaar opnieuw worden goedgelovige beleggers bedrogen door malafide aanbieders. Het zijn partijen die uit zijn op uw geld. Zij zijn niet geïnteresseerd of u uw doelen haalt. De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt regelmatig voor boilerrooms. Dat zijn partijen die op agressieve wijze via de telefoon waardeloze beleggingen verkopen. Een andere benadering kiezen signaalaanbieders. Tegen betaling brengen zij beleggers via social media, e-mail of telefoon op de hoogte van nieuws en beurskoersen en geven beleggingstips. Die tips zijn algemeen van aard. Het is zeer de vraag of rendementen en tips opwegen tegen de kosten die zij in rekening brengen. 


Tip: Check eerst grondig de partij waar u bij wilt beleggen. Finner beoordeelt aanbieders op 80 criteria. Wij kijken onder meer of een partij de juiste AFM-vergunningen heeft en of ze geregistreerd staat in het klachtenregister KifiD. Advies nodig of uw partij een goede optie is? Finner helpt u graag verder via 010 30 70 880. Wees zeer kritisch over partijen die niet bij ons bekend zijn of een beoordeling van drie sterren of minder krijgen.                           2. Mijd 'veilige' beleggingen met ‘gegarandeerde’ hoge rendementen

Een obligatie die 8% rente uitkeert. Het klinkt heel aantrekkelijk als u bijna niets meer op uw spaarrekening krijgt. Een obligatie is een schuldbewijs voor een lening die uitgegeven wordt door een partij, waarvoor de belegger een vooraf afgesproken rentepercentage ontvangt. Er bestaat altijd een risico dat die partij niet aan zijn financiële verplichtingen (rentebetalingen en aflossing) kan voldoen. Met andere woorden, dat u de volledige inleg verliest. In de regel zijn dit soort aanbiedingen exotische beleggingen in verre landen, beperkt verhandelbaar en het ontbreekt vaak aan een AFM-vergunning. Niet de manier om veilig te beleggen. Veilig beleggen met hoog rendement bestaat niet.


De AFM waarschuwt beleggers regelmatig voor beleggingsproducten met forse hefbomen. Denk aan beleggen in CFD's, turbo's en binaire opties. Deze risicovolle producten beloven beleggers hoge winsten. Het blijkt dat 80% van de beleggers in deze producten verlies lijdt. Totaal ongeschikt voor particuliere beleggers. Of u moet met wat overtollig geld een gokje willen wagen op de beurs in plaats van het casino.


Tip: Is het rendement te mooi om waar te zijn? Dan is dat ook zo.3. Pas op met fraaie rendementen uit het verleden

U kent vast die disclaimer wel. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Toch schermen aanbieders graag met vergane glorie. U krijgt bijvoorbeeld alleen de best presterende portefeuille te zien, of periodes waarin de markten alleen omhoog gingen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het onmogelijk is op langere termijn uitzonderlijk goed te blijven presteren. Succes is blijkbaar eindig. Rendementen uit het verleden geven hoogstens een indicatie voor hoe een strategie zich houdt in bepaalde omstandigheden. 


Tip: Kijk hoe een partij presteerde in mindere jaren, zoals bijvoorbeeld 2008. Finner checkt het rendement van vermogensbeheer op al deze punten. Onafhankelijk. Zodat u veilig kunt beleggen met goed rendement. 4. Gespreid beleggen vermindert het risico

Wedden op één paard. Een klapper willen maken met een enkele belegging. Dat is één van de meest onveilige manieren om te beleggen. Uw beleggingen spreiden is een belangrijke manier om uw risico te verminderen. Door uw vermogen te spreiden verliest u niet meteen al uw geld bij een tegenvaller. 


Hoe kunt u uw beleggingen spreiden?

− Spreiden over asset classes, zoals aandelen, obligaties, alternatieven en cash - u kunt een dip in de ene categorie dan opvangen door een andere. Uit onderzoek blijkt dat ten minste 80% van het behaalde rendement door de asset allocatie wordt bepaald. 

− Zorg dat uw vermogen verdeeld is over voldoende titels. U kunt het uzelf ook gemakkelijk maken door te beleggen in aandelenfondsen of obligatiefondsen.

− Beleg ook niet alleen vertrouwd dichtbij huis. Wereldwijd beleggen maakt uw beleggingsportefeuille ook minder kwetsbaar. Als een regio het minder doet, kunnen andere regio's dit mogelijk opvangen. 

− Spreiden in de tijd - u beperkt het risico van een slechte timing. In een keer instappen is risicovol. Door periodiek beleggen middelt u de aankoopprijs. 


Tip: Uw vermogen spreiden is veiligheidsvoorschrift nummer 1 voor elke belegger.


Als u meer wilt weten over gespreid beleggen, lees dan ook ons artikel beleggingsportefeuille opbouwen5.Vermogen verspreiden over meerdere vermogensbeheerders

Ook door uw vermogen te spreiden over meerdere beheerders kunt u risico's verkleinen. 

− De belangrijkste reden om te spreiden over meerdere aanbieders, is dat u dan niet afhankelijk bent van de prestaties van één partij. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat de partij die u kiest slecht presteert en dit risico verdeelt u dan over meer partijen. Daarnaast kan het in uw voordeel zijn als u de partijen periodiek met elkaar vergelijkt en tegenover elkaar scherp houdt. 


− Een andere reden om te spreiden over meerdere beheerders, is dat verschillende vermogensbeheerders verschillende beleggingsstrategieën kunnen volgen. Afhankelijk van de situatie op de beurs kunnen sommige strategieën het erg goed of minder goed doen. Door te spreiden over verschillende strategieën beperkt u ook uw risico. U kunt bijvoorbeeld een passieve en een actieve vermogensbeheerder selecteren, of een beheerder die meer focust op kapitaalbehoud en een beheerder met een strategie gericht op groei. 


Er zijn echter ook nadelen als u uw vermogen spreidt over verschillende beheerders: 

− Bij spreiding over meerdere partijen is het belangrijk dat u niet ongewenst meer kosten betaalt. Bij een hogere inleg biedt een vermogensbeheerder u vaak een lager tarief. Op finner.nl kunt u voor elk inlegbedrag de kosten berekenen. 

− Spreiden van uw vermogen kan ook betekenen dat de partij die u juist aantrekkelijk vindt, buiten uw mogelijkheden valt doordat er een minimum inleg wordt gehanteerd. Gebruikelijke grenzen zijn € 25.000, € 100.000, € 250.000, € 500.000 en € 1.000.000.

− Spreiden kost u wel meer tijd. U moet meerdere rekeningen openen en verschillende partijen managen. 


6. Zijn ‘veilige havens’ echt veilig?

Als de koersen omlaag duiken vluchten beleggers naar veilige havens. Die doen er dus vooral toe als het stormt op de beurs. Wat zijn veilige havens? Beschermen zij echt tegen koersdalingen?


Edelmetalen – omdat het een schaars product is, is goud redelijk waardevast. Toch is de koers volatiel. Van een veilige haven zou men minder volatiliteit mogen verwachten. Goud wordt in dollars verhandeld. Er is dus ook een valutarisico. De relatie tussen goud en de dollar is steeds belangrijker geworden. Ook is de invloed van de rente op de goudprijs groter geworden.


Staatsobligaties - obligaties kopen wordt gezien als een relatief veilige manier van beleggen. Als de aandelenmarkten dalen, vluchten beleggers doorgaans in staatsobligaties van veilige landen. Dit schuldpapier leverde altijd een zo goed als risicovrij rendement op. Door de negatieve rente ziet het er anders uit met deze beleggingscategorie. Het kost beleggers tegenwoordig geld om vermogen te parkeren in liquide staatsleningen.


Defensief beleggen met dividend – bedrijven die stabiel dividend uitkeren bieden een extra inkomen voor beleggers. Vaak zijn ze minder volatiel dan andere aandelen. Bij sterk dalende koersen of een economische crisis is het echter de vraag of de dividenden houdbaar zijn.


Het zou niet voor het eerst zijn dat in onrustige tijden (dividend)aandelen, obligaties en edelmetalen tegelijkertijd dalen. Absoluut veilig beleggen bestaat niet. Daarom is de voorgaande tip belangrijk. Spreiden maakt beleggen veiliger dan in een storm laveren naar een veilige haven. 


Tip: Spreiden is veiliger dan vluchten naar een veilige haven.7. Veilig beleggen begint met een plan

Veilig geld beleggen begint met een goed plan. Met behulp van ons ebook krijgt u uw uitgangspunten helder. Met welk doel belegt u, hoe lang en met hoeveel geld? In dit plan formuleert u welk risico u wilt nemen. U legt dus van tevoren vast wat veilig beleggen voor u betekent. De veilige kaders bepaalt u dus zelf. Uw plan is de leidraad om te spreiden. Met uw plan houdt u de lange termijn in het oog als er een lagedrukgebied over de beurs trekt. 


Tip: lees ons ebook Een succesvol beleggingsplan in 5 stappen8. Beheers uw emoties en gebruik uw verstand

Koersen stijgen. Dat voelt goed. Maar ze kunnen ook hard omlaag gaan. En dat doet pijn. Meestal worden alleen de succesverhalen verteld. Bij beleggen horen ook tegenvallers. Emotionele valkuilen gaan ten koste van het beleggingsresultaat. Het levert vaak meer rendement op als u uw emoties beheerst. Een helder plan voorkomt dat u zich laat meeslepen met uw emoties. In uw plan staan uw lange termijn doelen. Het is verstandig daarop te focussen en niet op de wisselende koersen. Zorg voor een gepast risicoprofiel, waardoor uw emoties niet de overhand krijgen als het tijdelijk wat minder gaat op de beurs. Beleg alleen in wat u begrijpt. Mijd de rest.Bron: Finner


Tip: Emotie neemt vooral de overhand bij onverwachte situaties. Een goed plan als houvast voorkomt dat korte termijn emoties leidend worden. 9. Kies een beleggingsvorm die bij u past

Zelf beleggen is geschikt voor mensen die zelf hun strategie willen bepalen. U stelt zelf uw portefeuille samen en waakt over de veiligheid (risicoprofiel). Deze vorm van beleggen past bij u als u op de hoogte bent van kenmerken en risico’s van beleggingsproducten. Ontwikkelingen in de markt houdt u bij. Spreiden doet u zelf. 

Als dit teveel gevraagd is, of het ontbreekt aan tijd, kennis of interesse, dan kiest u voor beheerd beleggen. Op basis van uw persoonlijke wensen, situatie en risicobereidheid stelt de vermogensbeheerder een veilige portefeuille samen. Deze neemt het werk voor u uit handen en evalueert jaarlijks samen met u of het risicoprofiel nog passend is. 


Tip: Hulp nodig bij de keuze zelf beleggen of beheerd beleggen? Maak gebruik van onze tool.10. Maak tijd voor een goede vergelijking

Veilig beleggen vraagt een goede voorbereiding. Een grondige vergelijking van aanbieders is belangrijk. Er is flink verschil tussen kosten, voorwaarden en risico’s. Kosten hebben een groot effect op het rendement. Vergelijk zelf uw vermogensbeheerder of broker bij Finner. Wij maken beleggen transparant, eenvoudig en vergelijkbaar. En dat onafhankelijk. Niet voor niets dat VEB en Consumentenbond ons aanbevelen.


Tip: Minimaal 1x per jaar evalueert u risicoprofiel, vermogensbeheerder of broker.Lees ook het VEB artikel Spreiden van beleggingen Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement