Robo-advies een hype of waardevolle ontwikkeling?

Deel dit artikel
Robo-advies een hype of waardevolle ontwikkeling?

Waar men vroeger voor beleggingsadvies minimaal 100.000 euro moest inleggen bij een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder, kan men nu al vanaf 10 euro online terecht bij een zogenaamde robo-advisor of robo-adviseur. Door de automatisering van processen wordt beleggen zo voor een steeds groter publiek toegankelijk. Voor de consument een positieve ontwikkeling, maar voor veel partijen in de beleggingssector een grote uitdaging. Niet vreemd dat er veel wordt gesproken over de komst van robo-advies. Is het een hype, of een serieuze ontwikkeling die ook voor u interessant kan zijn? Wat is een robo-adviseur? 

Wat is een robo-adviseur eigenlijk? En wat doet deze precies met uw geld? Volgens Wikipedia is een robo-adviseur (Robo advisor is de Engelse term hiervoor): "Een financiële adviseur die advies of vermogensbeheer online aanbiedt met minimale tussenkomst van mensen."
Bekijk hier de definitie op wikipedia. Als we deze definitie hanteren en kijken naar de Nederlandse beleggingsmarkt, dan zijn dit de partijen die we op Finner.nl definiëren als “online vermogensbeheerders”. Dit zijn partijen die hun beleggingsprocessen volledig of deels hebben geautomatiseerd en hun diensten online aanbieden. Bij deze partijen verloopt het contact voornamelijk online en telefonisch en u belegt in de modelportefeuilles van de aanbieders. Starten kunt u in de meeste gevallen vanaf 25.000 euro en sinds kort bij steeds meer partijen al vanaf 10 euro. Wat doet een robo-adviseur? 

De robo-adviseur automatiseert de (standaard) processen van een vermogensbeheerder. U vult online de vragen in over uw financiële situatie, beleggingsdoel en risicohouding en de computer bepaalt in welk risicoprofiel u het beste kunt beleggen. In de meeste gevallen is er voor elk risicoprofiel één modelportefeuille. Die bepaalt de verdeling van aandelen, obligaties en eventueel cash of alternatieven. advies van een robo advisorVervolgens gaat de robo-adviseur volledig geautomatiseerd aan de slag volgens de beleggingsstrategie die de aanbieder heeft uitgestippeld. Wijzigingen in de portefeuille worden voor iedereen tegelijk uitgevoerd conform het centrale beleid van de partij. Periodiek volgt een toets of de portefeuille nog in lijn is met uw uitgangspunten. Ontwikkeling van robo-advies in Nederland

Nieuwkomers Pritle en Doelbeleggen werden bij de introductie door diverse media bestempeld als robo-adviseur en wekken hiermee de indruk de eerste in hun soort te zijn. Maar is dat ook zo? Niet als we de definitie van Wikipedia volgen. Er zijn veel partijen in Nederland die onlineadvies of -beheer aanbieden. Bijvoorbeeld Evi van Lanschot, een van de grote online vermogensbeheerders. Zij startte met onlineadvies en -beheer in 2013, maar ook Evi was niet de eerste. Rond 2010 wordt al geautomatiseerd onlineadvies of -beheer aangeboden. Robeco deed het toen al onder de naam Younique. Ongetwijfeld dat er rond die tijd meer partijen bezig waren met het robotiseren / automatiseren van hun beleggingsprocessen.Hype of aanwinst voor beleggers? 

De robo-adviseur is in zekere zin een hype nu er veel media-aandacht voor is. Maar het heeft een blijvende impact op de beleggingssector. Positief is dat door de vergaande automatisering beleggen toegankelijk wordt voor het grote publiek. Dat is belangrijk, want men zal steeds meer zelf in zijn oude dag moeten voorzien. De jongere generaties zullen niet zulke riante pensioenvoorzieningen genieten als hun ouders. Beleggen kan hierdoor een goede aanvulling zijn. Daarnaast zorgt de komst van de robo-adviseur voor prijsdruk. De tarieven voor online beheer zijn in de afgelopen jaren flink gedaald. Dit zal ook de komende jaren nog wel doorzetten. Een robot die uw geld beheert valt dus niet meer weg te denken uit het landschap, zeker als u minder dan 100.000 euro wilt beleggen. Grote verschillen tussen robo-advisors

De ene robo-advisor is de andere niet. Zo heeft de een alle denkbare processen kunnen automatiseren en heeft de andere een meer hybride vorm. Bij de een opent u direct online een rekening en bij de ander komt er een openingsformulier aan te pas. Ook de kosten, rendementen en risico’s kunnen enorm verschillen. De totale kosten variëren van 0,7% tot 3% bij een inlegbedrag van 25.000 euro. 

Een goede vergelijking van alle mogelijkheden is dus ook voor robo-adviseurs belangrijk.  U wilt immers uw geld niet aan de verkeerde robot toevertrouwen.  Gebruik onze vergelijker, kies uw inlegbedrag, selecteer vervolgens "Online beheer" voor deze categorie van dienstverleners. Kies dan uw risicoprofiel en verdere wensen. Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement