Indexbeleggen vergelijken - 12 tips voor een goede start

Deel dit artikel
indexbeleggen

Superbelegger Warren Buffett adviseert iedereen om te “indexbeleggen”. Als u deze eenvoudige en goedkope oplossing voor beleggen kiest, dan bent u er zeker van dat u de overgrote meerderheid van beleggingsprofessionals verslaat, beweert hij. Steeds meer beleggers raken door de eenvoud en kostenvoordelen ook overtuigd van indexbeleggen. In dit artikel leggen we in 12 tips en vragen uit wat indexbeleggen is, hoe u indexbeleggen kunt vergelijken en een vliegende start kunt maken. 


Bent u nog aan het oriënteren? Lees dan meer over wat beleggen voor u kan betekenen.


Wat is indexbeleggen eigenlijk en hoe kunt u het doen? In dit artikel behandelen wij de volgende onderwerpen:


1. Wat is indexbeleggen?

2. Voordelen van indexbeleggen

3. Indexbeleggen vergeleken met fondsbeleggen

4. Rendement van indexbeleggen

5. Indexfondsen versus indextrackers

6. Indexbeleggen, hoe werkt het?

7. Zelf beleggen in indextrackers

8. Indexbeleggen via een vermogensbeheerder

9. Wat voor soort indextracker koopt u?

10. Aandachtspunten bij beleggen in indextrackers

11. Meer leren over indexbeleggen

12. Indexbeleggen vergelijkenWat is indexbeleggen?

indexbeleggen met ETF'sIndexbeleggen is een vorm van passief beleggen waarmee u de ontwikkeling van een bepaalde markt of index volgt. U koopt dus geen losse aandelen, maar investeert ineens in alle aandelen of obligaties die in de desbetreffende index zijn opgenomen. U doet dit via indextrackers (ook wel exchange traded funds of ETFs genoemd) die op een beurs verhandeld worden. Het kan ook via een aanbieder van indexfondsen (niet beursgenoteerd). 


Indexbeleggen: Indexbeleggen is een passieve beleggingsstrategie die probeert een rendement te genereren dat vergelijkbaar is met een brede marktindex. Het biedt een grotere diversificatie tegen lagere kosten en vergoedingen dan actief beheerde strategieën.


Met indexbeleggen bent u tevreden met hetzelfde risico en rendement als een index. Managers van actief beheerde fondsen proberen juist door aandelen te selecteren een index te verslaan. Het blijkt echter in de praktijk uitdagend te zijn om consistent beter te presteren dan een bepaalde markt. Voordelen van indexbeleggen

Indexbeleggen wint aan populariteit. Het is voor veel beleggers aantrekkelijk vanwege de lage kosten, de goede spreiding en het gemak van beleggen in deze producten.


Lage kosten: indexbeleggen is een vorm van passief beleggen. Doordat er geen fondsmanager aan te pas komt zijn de kosten van indextrackers in de meeste gevallen lager dan beleggingsfondsen. Lagere kosten komen uw rendement ten goede.


Goede spreiding: door te beleggen in een indextracker of indexfonds verkrijgt u een belang in een hele index. Dit geeft een veel grotere spreiding dan bijvoorbeeld een mandje met individuele aandelen. Daardoor is indexbeleggen minder risicovol dan direct beleggen in aandelen of obligaties.


Gemak: indexproducten zijn eenvoudig te kopen en verkopen via een broker, soms zelfs kosteloos. Indextrackers zijn goed bruikbaar voor lange termijn vermogen opbouwen en periodiek beleggen. U hoeft zelf geen aandelen te selecteren en bespaart zo dus tijd en moeite. 


Warren Buffett aan zijn aandeelhouders in 2016: “Wanneer biljoenen dollars worden beheerd door specialisten op Wall Street die hoge vergoedingen in rekening brengen, zijn het meestal de managers die buitensporige winsten behalen, niet de klanten. Zowel grote als kleine beleggers moeten vasthouden aan goedkope indexfondsen.” Indexbeleggen vergeleken met fondsbeleggen

Indexbeleggen heeft overeenkomsten met fondsbeleggen. Het is een eenvoudige manier om risico te spreiden in veel beleggingen. Met een fonds handelt u niet in 1 product, maar in een mandje. Een belangrijk verschil is dat indexbeleggen een vorm van passief beleggen is, waarmee u de ontwikkeling van een bepaalde markt volgt. Beleggingsfondsen worden actief beheerd door een fondsmanager die juist probeert de markt te verslaan. Actief beleggen leidt in de meeste gevallen tot hogere kosten. Dit zijn zowel kosten voor het beheerteam als voor de transacties in het fonds. Bij indexbeleggen is dit niet nodig en het aantal transacties blijft beperkt. Deze vorm van passief beleggen is dankzij de lagere kosten goedkoper dan actief beheerde fondsen.Rendement van indexbeleggen

Het rendement wordt bepaald door de index die gevolgd wordt en waarvan hetzelfde rendement wordt nagestreefd. De belegger profiteert van de veel lagere kosten die bij indexfondsen in rekening worden gebracht. De lopende kosten van een indexfonds zijn gemiddeld 0,2% - 0,4% per jaar. Waardoor het rendement grotendeels overeenkomt met de index. Bij een actief beheerd beleggingsfonds bedragen de kosten doorgaans het dubbele. Het verschil in kosten is wat actieve fondsen eerst moeten goedmaken voordat outperformance wordt gerealiseerd. Het indexbeleggen rendement profiteert van dit kostenverschil. Want elke euro kosten gaat ten koste van uw rendement. 


Uit onderzoek van fondsenvergelijker Morningstar blijkt dat amper een kwart van de actief beheerde beleggingsfondsen over een periode van tien jaar (tot en met juni 2020) beter presteert dan een ETF. Actieve fondsen, die tot doel hebben om de rendementen van een index te overtreffen, falen doorgaans jammerlijk.           Indexfondsen versus indextrackers

Indextrackers (of ETF’s) worden via de beurs verhandeld. Indexfondsen koopt of verkoopt u via een aanbieder. Beiden volgen passief een bepaalde index. U bent tevreden met hetzelfde rendement als bijvoorbeeld de AEX-index. Stijgt de AEX, dan stijgt ook de waarde van uw belegging. En andersom. Een belangrijk verschil zit in de verhandelbaarheid. Een indexfonds is periodiek verhandelbaar tegen de fondswaarde. Een tracker is de hele dag verhandelbaar tegen realtime koersen. Hieronder ziet u de belangrijkste verschillen tussen ETF’s en indexfondsen.Indextrackers (ETF’s)Indexfondsen
Waar kopen?Aanbieders zoals ABN AMRO, Binck, DeGiro, ING, Lynx, RabobankAanbieders zoals Brand New Day, Meesman, Indelta
VerhandelbaarheidBeursgenoteerde producten verhandelbaar tegen realtime koersen.Periodiek verhandelbaar (per dag / week / maand ) tegen netto fondswaarde.
Uitgever van de productenAanbieders van indextrackers zoals iShares, Vanguard, of ThinkETF’s.Aanbieders van indexfondsen zelf, zoals Meesman, Brand New Day, Indelta
KostenKosten voor broker, zoals transactiekosten en bewaarloon.Kosten zijn verwerkt in de lopende kosten van het indexfonds, en mogelijk in- of uitstap kosten.
Voor wie geschikt?Belegger die zelf selectie wil maken van de ‘beste’ indextrackers.Belegger die onvoldoende kennis / tijd / zin heeft om zelf indextrackers te selecteren.


Een overzicht van alle aanbieders van indexfondsen en indextrackers vindt u met onze vergelijking van brokers.Indexbeleggen, hoe werkt het?

Doordat indexbeleggen zo laagdrempelig is, is het zeer geschikt voor zelf beleggen. Met 1 aankoop volgt u alle aandelen uit bijvoorbeeld de S&P500 of de AEX. Er zijn veel partijen waar u kunt indexbeleggen. U kunt het zelf doen via een broker, zoals Degiro indexbeleggen, of Saxo Bank (voorheen Binck indexbeleggen). U kunt ook kiezen voor een gespecialiseerde partij die alleen indexbeleggen aanbiedt, zoals Brand New Day of Meesman Indexbeleggen. Maar u kunt ook bij uw bank terecht. Bijvoorbeeld Indexbeleggen ING of Indexbeleggen Rabobank. Bij al deze partijen opent u een online rekening en kunt u zelf de indexbeleggingen aankopen. Zelf beleggen in indextrackers

indexbeleggen welke brokerZelf beleggen in indextrackers of ETFs is een populaire manier om in een index te beleggen. De meeste beleggers geven hier de voorkeur aan boven het beleggen via een indexfonds bij gespecialiseerde partijen zoals Brand New Day en Indelta. Het grootste voordeel zijn de kosten. De kosten van de indextrackers zijn vaak laag bij brokers. Ook is er een veel uitgebreider assortiment beschikbaar. Bij partijen zoals Degiro, ABN Amro en Saxo Bank (voorheen Binck) kunt u honderden indextrackers kiezen. Daarnaast kunt u bij allround brokers ook gewoon andere effecten kopen, zoals aandelen. 


De ruime keuzemogelijkheden maken het soms ook ingewikkeld. Want welke indextrackers kiest u als er honderden zijn? Finner heeft geen database met producten, maar Morningstar en de VEB wel. Daar kunt u uitgebreid zoeken naar alle beschikbare indextrackers. Sommige brokers bieden ook tools om indextrackers te vergelijken. Zo heeft Saxo Bank bijvoorbeeld  veel meer tools om ETFs te vergelijken dan Degiro. Kijk bij Finner daarom ook of de broker bij u past.   Indexbeleggen via een vermogensbeheerder

U hoeft het niet zelf te doen. Een portefeuille met indextrackers aankopen kan ook via een vermogensbeheerder. Als u kiest voor beheerd beleggen, dan belegt de vermogensbeheerder voor u. Dit kunnen partijen zijn die passief beleggen met indextrackers, maar ook partijen die juist weer actief handelen met indextrackers. Let daarom op wat uw voorkeur heeft. In hoeverre belegd wordt in indextrackers hangt af van de aanbieder, de gekozen strategie en uw risicoprofiel. Vermogensbeheer vergelijken doet u via Finner. Zo komt u eenvoudig meer te weten over welke partijen het indexbeleggen voor u uit handen kunnen nemen.Wat voor soort indextracker koopt u?

Stel u wilt beleggen in de AEX-index. Dan koopt u een ETF of indexfonds dat de AEX volgt. Daar kan onderling behoorlijk verschil in zitten. Er zijn drie manieren om een index na te bootsen. Fysiek, geheel of gedeeltelijk. Of synthetisch. 


 •  Volledige imitatie - een fysieke tracker koopt alle aandelen uit de index aan. Het is een 1 op 1 kopie, met precies dezelfde aandelen als genoteerd staan in de AEX. Met ook nog eens dezelfde weging als de index. 
 •  Gedeeltelijke imitatie - de tracker koopt een selectie van de meest bepalende aandelen uit een index en benadert op die manier de prestaties van de index.
 •  Een synthetische tracker volgt de index via afgeleide producten (derivaten) die hetzelfde rendement beloven als de index. De tegenpartij streeft ernaar hetzelfde rendement als de index uit te keren aan het fonds. Bij deze laatste manier is het risico groter. Aandachtspunten bij beleggen in indextrackers

Passieve indexproducten staan bekend om de lage kosten. Maar het blijft opletten. Sommige indextrackers sluiten flinke delen van een index uit. Zij doen dit om meer rendement te maken, of bijvoorbeeld voor duurzaam beleggen. Dan kan er dus een afwijking optreden. Bij Morningstar kunt u bijvoorbeeld het vermogen van een ETF checken. Maar ook hoe het fonds de index volgt. 


Een ander aandachtspunt is securities lending. Een indexfonds zal nooit exact het rendement van de index halen, maar het rendement minus de kosten. Toch behalen sommige fondsen een hoger rendement. De aanbieder leent dan de onderliggende aandelen tijdelijk uit om extra inkomsten te halen. Maar het brengt ook meer risico met zich mee. In het prospectus kunt u lezen of uw aanbieder dat doet. 


Zijn er nog andere risico’s van indexbeleggen? Beleggingen kunnen stijgen in waarde. Maar ook dalen. Het marktrisico blijft. Een nadeel kan ook opdoemen bij indextrackers met aandelen waarin weinig gehandeld wordt. Zolang beleggers instappen, kunnen de uitstappers met dat geld betaald worden. Als veel beleggers tegelijk willen uitstappen, kan het problemen opleveren. Lees hier meer over het liquiditeitsrisico


Ondanks dat het gemakkelijk is om een indextrackers te kopen is het verstandig om goed onderzoek naar het product te doen waarin u belegt. Websites zoals veb.net en morningstar.nl kunnen u helpen om de juiste ETFs te kiezen. 

     


Meer leren over indexbeleggen

Wilt u meer weten over indexbeleggen? Er zijn websites te raadplegen, of neem een goed boek. Onze leestips over indexbeleggen:

 •  Common Sense on Mutual Funds: New Imperatives for the Intelligent Investor, van John C Bogle, de oprichter van Vanguard. Hij is de bedenker van indexbeleggen en de schrijver van bestseller De Intelligente Belegger.
 •  De beleggingsillusie, van Marius Kerdel en Jolmer Schukken.


Maar u kunt ook veel online leren over indexbeleggen. Sommige brokers en aanbieders bieden een eigen kennisplatform. 

     


Indexbeleggen vergelijken

Is indexbeleggen iets voor u? Indexbeleggen vergelijken doet u eenvoudig en snel via Finner. Wij maken de kosten en voorwaarden van beleggingsrekeningen van indexbeleggingen voor u inzichtelijk. Hebt u nog een vraag over indexbeleggen? Mail ons op info@finner.nl


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement